Idag har vi pratat med Salamanca Taikon som är frontfigur i Taikons orkester.

Vi frågade henne hur bandet har startat och hon berättade historien om dess ursprung. Salamancas mormor Singoalla, började spela banjo på scenen som åttaåring, så startade familjebandet Singoallas orkester där även hennes bröder Oskar och Peter ingick. Från 40-talet och framåt turnerade de på dansbanor i hela Sverige.

2019 bestämde sig Salamanca för att återuppta bandet tillsammans med nya musiker. ”Sverige har glömt romernas viktiga bidrag till musiklivet, många har glada minnen från danskvällar med romska musiker. Jag pratade med min mormor som var positivt inställd. Vi hade känt en sorg att det inte finns så många musiker i familjen längre. Så mormor Singoalla var med i processen när jag startade upp bandet på nytt.”

Taikons orkester har bl.a. spelat på romska kulturdagar i Stockholm och Kulturkalaset i Göteborg. Nu vill de hitta sin publik på festivaler, restauranger, skolor och kulturhus med sin musikaliska blandning av traditionell romsk musik, lite jazz, flamenco och balkanlåtar. ” Vi gör som mormors band, vi tar låtar vi gillar och spelar dem på vårat eget vis. Eftersom jag älskar flamenco blir det gärna några danssteg då och då.” säger Salamanca . Vi vill förmedla det svensk/romska kulturarvet sprida glädje och berätta historier.